Οικουμενικό πατριαρχείο - Ιερός Ναός Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

 

Φιλανθρωπία Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Ένα από τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Ενορία μας και που με πολύ αγάπη..Περισσότερα

Κοινωνικό φροντιστήριο Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ενορίας μας λειτουργεί 4 συνεχή χρόνια και..Περισσότερα

Ιστορικό Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Ήταν μεγάλος ο πόθος των κατοίκων της περιοχής Μπεντεβή Καμάρας και Παλαιού..Περισσότερα

Πρόγραμμα Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Πρόγραμμα του Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλειου..Περισσότερα

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ

ΥΠΕΡΧΡΗΣΗΣ ΑΝΩ ΑΚΡΩΝ

 Γράφει: Aμερίδου Ιωάννα, Ειδική Νευρολόγος Μέλος και συνεργάτης της εταιρείας “Aλληλεγγύη” για τη νόσο Alzheimer

Πρόκειται για ένα συχνό, επώδυνο προοδευτικά σύνδρομο, που προκαλείται από την πίεση ενός νεύρου ¨κλειδί¨ στην περιοχή του καρπού, συγκεκριμένα στον καρπιαίο σωλήνα, το μέσο νεύρο. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα κανάλι στην περιοχή του καρπού-όπως δηλώνει και η επωνυμία του-που αποτελείται από οστά, συνδέσμους, μύες και τένοντες. Το μέσο νεύρο το οποίο πορεύεται εντός του μπορεί να συμπιεστεί από ελάττωση στο μέγεθος του καναλιού και/ή αύξηση του μεγέθους του περιεχομένου του. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν οίδημα του μαλακού ιστού εντός ή γύρω από το κανάλι που οφείλεται σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις ή από άμεση πίεση από κάταγμα ή εξάρθρωση στην περιοχή.
Το σύνδρομο παρουσιάζεται σε ηλικίες από 30 έως 60 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες και σε άτομα με διαβήτη, υπερθυροειδισμό ή οστεοαρθρίτιδα και στην εγκυμοσύνη. Υψηλή συχνότητα εμφάνισης υπάρχει επίσης σε άτομα που λόγω εργασίας ή ενασχόλησης χρησιμοποιούν επαναλαμβανόμενα τον καρπό με κινήσεις κάμψης όπως δακτυλογράφοι, ασχολούμενοι με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμίες, μουσικοί, εργάτες σε γραμμές παραγωγής, χειρουργοί κ.α Ως εκ τούτων αποκαλείται «σύνδρομο υπέρχρησης»!
Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του ύπνου και να ξυπνήσουν τον ασθενή. Περιλαμβάνουν σε αρχικά στάδια μούδιασμα δακτύλων κυρίως του δείκτη και των μεσαίων δακτύλων, αίσθημα βελονών ή καψίματος στα δάκτυλα. Είναι σύνηθες να αποδίδονται λανθασμένα τα συμπτώματα στη θέση κατάκλισης. Αν δεν υπάρξει αντιμετώπιση και μακροπρόθεσμα μπορεί να εκδηλωθεί ακολούθως δυσκολία σύλληψης αντικειμένων και μείωση δύναμης του άκρου, πόνος στον καρπό που μπορεί να ακτινοβολεί μέχρι τους ώμους και τον αυχένα.
Η διάγνωση γίνεται βάση του ιστορικού, της φυσικής εξέτασης και νευροφυσιολογικής μελέτης με μέτρηση της ταχύτητας αγωγής των νεύρων ή ηλεκτρομυογράφημα.
Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

- Ξεκούραση του πάσχοντος άκρου για τουλάχιστον 2 εβδομάδες και αποφυγή των δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

- Ακινητοποίηση της περιοχής του καρπού για να αποφευχτούν κινήσεις κάμψης.

- Φαρμακευτική αγωγή όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, κορτιζόνη per os ή με έγχυση στην περιοχή του καρπού μπορούν να ανακουφίσουν από το άλγος.

Όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δε βελτιώσει τα συμπτώματα του ασθενούς τότε ακολουθείται η χειρουργική κατά την οποία αποσυμπιέζεται το μέσο νεύρο.