Οικουμενικό πατριαρχείο - Ιερός Ναός Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

 

Φιλανθρωπία Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Ένα από τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Ενορία μας και που με πολύ αγάπη..Περισσότερα

Κοινωνικό φροντιστήριο Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ενορίας μας λειτουργεί 4 συνεχή χρόνια και..Περισσότερα

Ιστορικό Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Ήταν μεγάλος ο πόθος των κατοίκων της περιοχής Μπεντεβή Καμάρας και Παλαιού..Περισσότερα

Πρόγραμμα Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή

Πρόγραμμα του Ιερού Ναού Γενήσεως Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλειου..Περισσότερα

10+1 θετικές Ενέργειες

Της Ασπασίας Βασιλάκη,Νηπιαγωγός στο 12ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου (Φορτέτσα)

Το ζήτημα της Ενέργειας, της εξάντλησης των φυσικών πόρων και της κλιματικής αλλαγής (που αν δεν έχει ήδη επέλθει, είναι στο δρόμο…), είναι καίρια περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία στην πραγματικότητα επηρεάζουν και δυσχεραίνουν και την ποιότητα της ζωής μας. Αυτό φυσικά δεν είναι τίποτε διαφορετικό από τον «αφορισμό»: Η φύση εκδικείται. Όμως τι συμβαίνει με τις κοινωνικές ομάδες που δεν πρόλαβαν να έχουν επιλογές στα περιβαλλοντικά δρώμενα (όπως τα παιδιά); Θα αφήσουμε τη Γη να εκραγεί σαν ωρολογιακή βόμβα ή προλαβαίνουμε να κλείσουμε τον διακόπτη ανάφλεξης;

Καθημερινά χρησιμοποιούμε πάρα πολλές ηλεκτρικές συσκευές.

Η έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος, ωστόσο, δεν υπονομεύει την ποιότητα της ζωής μας, αλλά μας καθιστά περισσότερο υπεύθυνους στις επιλογές μας. Έτσι, μέχρι οι πολιτικές ατζέντες να επιβάλουν λύσεις και η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να γίνει μονόδρομος, τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα;
Η καθημερινότητά μας μπορεί να αλλάξει με 10 συν μία φιλο-περιβαλλοντικές  πρακτικές:

 

1. Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε, κυρίως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο. Τις ηλιόλουστες μέρες ανοίγετε τις κουρτίνες, όχι τα φώτα.

2. Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης οι οποίες έχουν μέσο χρόνο ζωής 10 φορές περισσότερο από τις πρώτες.  Αν κάθε πολίτης μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας (όπως η Γαλλία) χρησιμοποιούσε λάμπες χαμηλής κατανάλωσης, η εξοικονόμηση ενέργειας θα ισοδυναμούσε με αυτήν που παράγεται από έναν πυρηνικό σταθμό μέσα σε 1 χρόνο.

3. Μην αφήνετε αναμμένες συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand by), όπως η τηλεόραση, ο υπολογιστής, ο εκτυπωτής, το στερεοφωνικό, το DVD. Περίπου το 1,5% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by). Η ενέργεια αυτή ευθύνεται για την εκπομπή 600.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

4. Για κλιματισμό επιλέξτε ανεμιστήρα οροφής, δεδομένου ότι καταναλώνει την ενέργεια που χρειάζεται ένας κοινός λαμπτήρας. Αν αποφασίσετε ωστόσο να αγοράσετε κλιματιστικό, προτιμήστε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α και φροντίστε να έχουν την κατάλληλη ισχύ (BTU). Το καλοκαίρι ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας όχι χαμηλότερα από 27°C.

5. Δοκιμάστε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (περπάτημα, μέσα μαζικής μεταφοράς). Σχεδόν ένα νέο αυτοκίνητο κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους κάθε δευτερόλεπτο: 4.000 την ώρα, 100.000 κάθε μέρα. Το 50% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου γίνεται από τα αυτοκίνητα. Κάθε λίτρο βενζίνης που καίγεται παράγει περίπου 2,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

6. Αντικαταστήστε τον ηλεκτρικό σας θερμοσίφωνα με έναν ηλιακόΟι εγκατεστημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες εξοικονομούν ήδη 1,1 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο, όση ενέργεια παράγει δηλαδή ένας συμβατικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 200 μεγαβάτ.  

7. Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας. Με τον τρόπο αυτό μειώνετε την απώλεια ενέργειας 

8. Όταν αντικαταστήσετε τις συσκευές σας, προτιμήστε συσκευές με ενεργειακή σήμανση Α. Τα προϊόντα αυτά φέρουν την ετικέτα της Ενεργειακής Σήμανσης. Η ετικέτα αυτή κατατάσσει τη συσκευή σε μία κατηγορία από το Α (αποδοτικότερη) έως τοG (μη-αποδοτική) και αναγράφει την ετήσια κατανάλωση ενέργειάς της.

9. Επιλέξτε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριό σας. Επίσης μην βάζετε πλυντήριο (ρούχων ή πιάτων) αν αυτό δεν είναι γεμάτο. Καλύτερα να  πλένετε σε ώρες μη αιχμής χρησιμοποιώντας νυχτερινό ρεύμα.
 
10. Κάντε έλεγχο στο λέβητα-  καυστήρα σας δύο φορές το χρόνο. Επίσης όταν λειτουργεί το καλοριφέρ ή το κλιματιστικό σας μην ανοίγετε τα παράθυρα γιατί η απώλεια θερμότητας κάνει τα σώματα να λειτουργούν περισσότερο με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού ποσοστού ενέργειας.  Τα βράδια του χειμώνα κλείνετε τα πατζούρια και τις κουρτίνες προκειμένου να διατηρήσετε τη θερμότητα στο χώρο σας.  

10+1. Κάντε ανακύκλωση. Με 1 τόνο παλιά χαρτιά, για παράδειγμα, μπορούμε να έχουμε: 900 κιλά ανακυκλωμένο χαρτί, με το οποίο γλυτώνουμε 17 δέντρα, 20.000 λίτρα νερό και 1000 λίτρα πετρέλαιο.

*Για περισσότερες λύσεις και ιδέες μπορείτε να επισκεφτείτε τις σελίδες των WWF Hellas (www.wwf.gr) & Greenpeace (www.greenpeace.org )