Αρτοπλασία
ΥΛΙΚΑ για 5 άρτους
3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γραμμ. μαγιά φρέσκια
Προζύμι
3 ποτήρια νερό
4 φλυτζάνες ζάχαρη (διαλυμένη σε 1 ποτήρι ζεστό νερό)
1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι
1 φλυτζανάκι του καφέ κρασί
½ κουταλάκι μαστίχα
1 κουταλάκι αλάτι
1 ½ ποτήρι κανελλόζουμο (βράζουμε 1 ½ ποτήρι νερό με 3 μασουράκια κανέλλα –να βράσει μέχρι να σκουρύνει το νερό)
Εκτέλεση
Βάζουμε σ’ ένα κατσαρόλι τα 3 ποτήρια νερό να χλιαρύνει, το αδειάζουμε σε μεγάλη λεκάνη και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και το προζύμι να διαλυθούν. Ρίχνουμε τη ζάχαρη διαλυμένη σε ένα ποτήρι ζεστό νερό. Προσθέτουμε το λάδι, το κρασί, τη μαστίχα, το αλάτι και το κανελλόζουμο. Τα ανακατεύουμε καλά και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε, αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη και επαναλαμβάνουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 5 με τη βοήθεια της ζυγαριάς (περίπου 1 κιλό ο κάθε άρτος). Πλάθουμε τους άρτους σε αλευρωμένο τραπέζι, τους βάζουμε ξεχωριστά τον καθένα σε μικρό ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και από πάνω πατάμε τη σφραγίδα (αν δεν έχουμε σφραγίδα για άρτους πιέζουμε με την ανάποδη ένα φλυτζανοπιατάκι του τσαγιού). Σχίζουμε στο πλάι τους άρτους με μαχαίρι. Με οδοντογλυφίδα ή με βελονάκι τους τρυπάμε, όπως το πρόσφορο. Τους αφήνουμε να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε στους 200ο βαθμούς (χαμηλώνουμε στους 180ο μόλις ροδίσουν) περίπου μία ώρα, ανάλογα με το φούρνο.
της κ. Παπαδάκη Καλλιρόης
Αναζήτηση
Παλαιότερες ανακοινώσεις